2009.11.01. - Fejfa helyett

Bár a blog alcíme azt mondja: "természetben való csatangolásaim leltára", úgy érzem ez a bejegyzés is megfér itt, holott semmiféle klasszikus természetfotó nem fogja díszíteni. Egyfelől azért, mert közvetlen szomszédságomban, Pusztaszeren készült képekről van szó, másfelől pedig a tájképfényképezés is része a természetfotózásnak... majd a kedves olvasó eldönti, hogy igazam van-e. A történet alapvetően nem túl izgalmas. Pusztaszer község temetőjében a Makovecz Imre tervezte ravatalozó egy bár mesterséges, de a környékünkre igen jellemző kunhalom* alatt került kialakításra. A domb tetején a fakeresztek nem csak a művészi céllal rendeződnek kaotikusnak és küzdelmesnek tűnő kompozícióba... nap, mint nap harcolnak az elemekkel.
Fotóstársam ötlete volt a téma éjszakai körbejárása. Jobb időt nem is foghattunk volna ki. Derült ég, telihold, kellemesen csípős hideg. Hogy éppen Mindenszentek éjszakájára esett a fotózás, adott egy kis hangulatot a dolognak. A temetőhöz érve a kapuban álló rendőröknek jeleztük érkezésünk célját... biztos, ami biztos nehogy félreértsenek valamit.
A domb nem túl nagy alapterületű és igen meredek az oldala, így nem sok lehetőség adódott a képszerkesztésre. Magam két kompozíciót terveztem meg, melyeket az akkumulátorok fáradtsága ellenére sikerült is kivitelezni. A koncepció lényege a hosszú záridő (20-60sec) alkalmazása vakus derítéssel és elemlámpás fényfestéssel.
*A kunhalom a Kárpát-medence alföldi területein található mesterségesen létrehozott jellegzetes földhalmok elnevezése, amelyek igen régről, többségükben a honfoglalás előtti időkből származnak. A kunhalom „olyan öt-tíz méter magas, húsz-ötven méter átmérőjű kúp, vagy félgömb alakú képződmény, amely legtöbbször víz mellett, de vízmentes helyen terült el, s nagy százalékban temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt.” (Györffy István néprajzkutató) ----------------------------------------------------------------------------------------- Frissítve... Topoly kartács jóvoltából adva van egy kép szerény egómról... gondoltam megosztom a nagyérdeművel, ha esetleg valahol egy ilyesmi fizimiskát lát egy temetőben éjjel, ne gondoljon semmi rosszra.

3 megjegyzés:

csgzs írta...

Nekem a leglenti tetszik!
Zs

Unknown írta...

Beálltál a tömegbe? Alapvetően mindenkinek az jön be... :-)
Köszönöm, hogy jársz még néha blogom sivatagos területeire...

Topoly írta...

A zindexen láttam, hogy a többségnek tényleg a harmadik változat tetszik, én a sci-fi életérzésre tippelek. Nekem többedjére, sőt, 'azóta' is, az első. (Mondjuk a Zenittel is szerettem fekete-fehérre fotózni:)
Volt szerencsém a fenti projekthez;), fáradtan mentem és fáztunk is, de sokadjára újra örülök, hogy összehoztuk.