2010.03.27. - Bolond nyulak és a vérőz

Létezik egy angol mondás: 'As mad as a march hare'... Szó szerinti: 'Bolond, mint egy márciusi nyúl', átvitt értelemben 'sült bolond'-ként fordítható. Párzási időszakuk a bagzás március-áprilisra tehető. Ez időtájt fel, s alá kergetőznek a mezőn senkiről és semmiről nem vesznek tudomást és ha szerencsénk van egy kis bokszolást is láthatunk.
A hétvégén nekem is szerencsém volt az eseményhez. Szombaton borult égbolttal és erős széllel próbáltam ki egy új helyet a Papfenyves melletti réten. Egy magányos fa tövébe állítottam fel a lessátrat, majd vártam a jószerencsét. Tulajdonképpen ezúttal szemben helyezkedtem el korábbi pozícióimhoz képest. Terveim szerint így nem csak a az őzek beváltását az erdőbe tudtam volna fotózni, hanem a békés legelészésüket is.
A terv többé kevésbé bevált, de bizonyosságot az elméletemről nem nyertem. Az első csapatok ezúttal az erdőből váltottak ki a korábbi fix leshelyem mellett... vertem is a fejem a nem létező falba. Elindultak irányomba, de igazán közel nem jöttek. Három órányi könyörgés ellenére sem. Visszafordultak és ismét az erdőben kerestek nyugalmat. Később aztán szerencsémre megérkezett balról is egy öt fős csapat. Közelebb is voltak és egy érdekesség is feltűnt köztük.
Egy, az agancsát frissen letisztított bak véreres 'szarvval' érkezett. Ha jól tudom, az idős bakok később vetik le háncsukat, így áltudományosan arra gondolok, hogy ez egy fiatalabb példány lehetett.Mindenesetre érdekes látvány volt a sok barkás és már letisztított fejdísz után egy ilyen átmeneti állapotot látni.
Időközben megjelentek a címben említett bolond nyulak. Kergetőztek egy sort, az őzek össze is zavarodtak látványuktól, majd sor került a kétszer tíz másodperces bokszmérkőzésre... Sajnos a képek nem tökéletesek. A borult égbolt magas érzékenység mellett sem adott 1/200 sec időnél rövidebb zársebességet, és sajnos a háttérként funkcionáló tanyaépületet sem sikerült időközben arrébb tessékelnem. De az lmény ezúttal is maradandó. És ez a lényeg!!!

6 megjegyzés:

beeproject írta...

Neked legalább szabad ég jutott,én meg mehettem a pincébe bort fotózni.... :)

Unknown írta...

Szerintem ne cseréljük... én a bort nem kedvelem, Te meg nem fogsz szeretni hajnal 4-kor kelni :-)

Jó Sir Robin a bátor írta...

Eszméletlenek a nyulak (is) :)

csgzs írta...

Nyulat még! Zseniális!

Jaszper László írta...

Nagy élvezettel olvasom írásaidat, nézegetem gyönyörű madárfotóidat.
Bizony irigyellek. Elsősorban energiádat. Azt gondolom inkább melletted ücsörögnék még hideg hajnalba is, mint egy borospincébe)))).
Türelmetlenül várom a folytatást!
Üdv.
Laci

Unknown írta...

Sir Robin, csgzs, Laszlo!
Koszonom a kommenteket... mert bar magam oromere firkalgatok itten, de jol esik ha van reakcio! Udv Nektek, gyertek maskor is!