2010.04.04. - Holdvilágnál, pirkadatnál

Húsvét hétvégéjének harmadik hajnala... és még mindig őzek. Unják-e már? Mert én nem...

A sátort ezen alkalommal a magasles mellé állítottam, hogy a kelet, dél-kelet felől érkező őzek erdő felé történő mozgását fotózhassam. Ez a pozíció nem ad olyan különleges fényű képeket, mint az előző bejegyzésben mutatottak, viszont az őzek mozgásának iránya sokkal kiszámíthatóbb, garantálhatóbb.



A keleti égboltot borító vékony felhőt leszámítva tiszta időre érkeztem az előző este felállított leshez. Tőlem jobbra a fogyó Hold igen alacsonyan járt így optikailag oly nagynak tűnt, hogy nem hagyhattam ki, hogy lefotózzam. Semmi különlegesség, de kell valami kép, ami ellensúlyozza a sok kérődzőt ábrázoló képet :-)



Már a napkelte előtt bő fél órával igen közel jött a sátorhoz egy idős és egy fiatal bak, valamint egy suta. Békésen legelésztek a lessátortól kétszáz méterre, de folyamatosan közelítettek felém, hogy tőlem jobbra körülbelül ötven méter távolságban lévő elrozsdált vadkerítés hiányosságát kihasználva betérjenek az erdőbe. Ez a szokásos menetrend, jól kiszámítható, megbízható koreográfia. Fény nem sok volt, de két hólyagürítést ábrázoló képet meghagytam a tucatnyi selejt közül.


Tehát békésen legelésztek és közelítettek felém... én meg folyamatosan rimánkodtam nekik, hogy lassítsanak kicsit, várják meg a napfelkelte első fényeit. Ekkor tűnt fel, hogy a fiatal bak bal oldalán egy régi sérülés nyoma éktelenkedik... talán felakadt valamiben...


Végre megérkeztek az első napsugarak. Maradt körülbelül öt percem, amíg a suta és a kis bak szép lassan elvonult a jobbomon.



Az idősebb bak viszont maradt a mezőn és a nyugati irányba, a régi lessátor felé kezdett távozni ,ahova újabb fél tucat őz jött fel a nyiladékból. Később ebből a csapatból kivált egy suta és laza kocogással szintén beváltott az erdőbe, majd követte őt a páros-hatos bak is. Két nappal ezelőtt nem készültem a futás fotózására, és a körülmények sem kedveztek akkor a mozgás megörökítésére, ezúttal azonban sikerült pár éles galoppfotót készítenem.

Így ez a nap is értékelhető élményekkel zárult...

5 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

hát csípem a képeidet :)
szinte én is végig izgulom veled őket. Most mivel lősz? 90-250?

Unknown írta...

Áááá dehogy... azt nem engedhetem meg magamnak... Izgulj velem rendszeresen :-) Ez de perverz volt...

Nighthaven írta...

Hali! Írtam Neked, nem kaptad meg (lessátor)? Sorozat fotóknál nem próbálkoztál az egyszeri tükörfelcsapással (ha már úgyis lassan mozognak az őzek)?

Fauna írta...

Hát én még sosem láttam őzet pisilni, szóval lehet, hogy furcsa, de nekem nagyon nagy élmény volt látni ezt a két képet. :) (Természetesen a többit is persze.)

Unknown írta...

Nighthaven:
Milyen e-mail címről írtál?
Elég sokan érdeklődtek a lessátor tapasztalatokról... szerintem mindenkinek válaszoltam... sőt a végén már ide a blogba is írtam a dologról.
Ha kérdés maradt benned, kérlek jelezd, ha tudok, segítek. Üdv!