2010.11.14. - Mai mókus

A tegnapi örömteli találkozás a mókussal, mára is fotózást predesztinált. Ilyen kellemes élmény után a lelkes amatőr nem tud a fenekén maradni. Ezúttal egy rövidebb telezoomot is tettem a táskába, hogy ne csak portré, hanem teljes alakos kép is legyen a vörös bundás modellemről.


Tiszta égbolt és selymes ködpaplan várt a határban. Az etető feltöltés után már derengő fényekkel ültem a lesbe. Ma azonban kissé később indult be az élet és a mókus sem érkezett meg a napkeltével. Kissé csalódott is voltam, de szerencsére a türelem meghozta gyümölcsét. Jöttek cinkék, szajkók, csuszkák, rigók és megérkeztek az első fenyőpintyek is.


A makkot továbbra is előszeretettel fogyasztják a mátyásmadarak. Egyet benyelnek, majd rögtön egy másikat kapnak a csőrükbe és úgy röppennek tova. Nem mellesleg igen változatos táplálkozási szokásokat mutatnak. Hol helyben fogyasztanak, hol biztonságosabb helyre viszik a 'zsákmányt'. Nem csak a makkot, de kukoricát, sőt napraforgót is csennek. Sőt! A kukoricát nem csak nyelik, hanem a lábukkal leszorítva kikaparásszák a belső részeket. Érdekes jószágok...


Aztán csak megérkezett az első mókus. Természetesen az objektívcsere nem sikerült hangtalanul így sikerült elriasztanom. Szidtam is magam erősen, de egy közeli fán megláttam a vöröst. Majd avarzörgést hallottam és megjelent egy másik példány. Ez igen... két mókus... majd nem sokkal később bizonyosságot szerezhettem egy harmadik rágcsálóra jelenlétére is.


 

Egyszerre csak egyikük tartózkodott az etetőn, így hosszú ideig el voltam látva fotótémával. Sajnos azonban  a 'kis dögök' szeretnek a lehető legrosszabb helyre beülni, ahol a környezet kissé kaotikus. De nem vagyok telhetetlen... sikerült pár tiszta kompozíciót is fotóznom.



Közel öt órát ültem a lesben. A fények már használhatatlanul kemények voltak, de nem volt szívem megzavarni a bundások lakomáját, így maradtam addig, míg befejezték a falást. Remélem meghálálják a türelmemet, kitartásomat és egész télen szórakoztatnak majd. Kellemes hétvége volt...

7 megjegyzés:

sir balamber írta...

Eszméletlenek a képek, mint rendesen. :)

Völgyi Sándor írta...

Szia Péter!
Már az előző bejegyzéskor is akartam írni, de most már nem bírom! :) Gratulálok a mókusokhoz. Régi vágyaim között szerepelnek ezek a kis bundások is, de még sajna nem kerültünk közeli kapcsolatba. :)
Nagyon jók ezek a lágy hátterű finom kis portrék. Mindenképpen jó szezon készül feléd úgy látom. Türelmetlenül várom a fejleményeket! /Ha lehet minél többször menj ki fotózni, és sűrűn írj. :)/

Üdv
Sanyi

Unknown írta...

Balamber: Jo latni Teged is neha... :-)

Sanyi:
Örülök, hogy tetszenek... és külön örülök, hogy kiemelted a hátteret... Számomra is ezek a finom pasztelesség az 'erényük' a képeknek.

Sok-sok éve járom ezt az erdőt... ismerem elég jól minden zugát. De idén láttam először benne mókust... De megérte kiböjtölni, ritka aranyos jószágok :-)

Ha tehetem megyek fotózni. Sokat dolgoztam a lesen az etetőn, itatón... most próbálom leszüretelni a gyümölcsöt!

Köszönöm, hogy kommenteltél! Olvaslak ám én is Téged!

Üdv!

Era_ írta...

Mókus hátsó félprofilbol?! Nagyon jó, ilyent még nem láttam!

beeproject írta...

Nagyon passzolnak a képekhez a pasztell hátterek!
Miből vannak? :)

Még a végén komplett mókuscsaládod lesz!

Topoly írta...

A fotózás újabb területét hódítottad meg, méghozzá jófajta portrékkal: üdv a Cuki-ságok világában:-) Gratula!

Robb írta...

Szia Péter!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra :), különös képen hogy Oly-val fényképezel...
A fotóid fantasztikusak, messzemenően túllépted az amatőr minőséget...
Szép fényeket!