2012.02.12. - Balhés röppentyűk

A múlt hétvégi nagy havazás nem csak a madáretető forgalmát, de - a kemény mínuszok ellenére - a képkészítési hajlandóságomat is erősen motiválta. Az igazat megvallva, a december-január szürkés, őszies időjárása elhitette velem, hogy ez a szezon minden komolyabb fotózást nélkülözni fog, így nem is igazán éreztem inspirációt valami újszerűt alkotni.


Ez a hétvége azonban az elmúlt telek legizgalmasabb óráit hozta a lesben. A régi olvasók talán még emlékeznek, hogy tavaly elég sokat küzdöttem azért, hogy a modelljeimet valamilyen koreográfia szerint rendezzem a fényképezőgép előtt. Ha sok a mag, akkor minden madár könnyedén hozzáfér, nincs akció. Ha változatos környezetben, többféle beszállóágon szeretném a tollasokat megörökíteni, akkor a sokféle opció miatt nem tervezhetők az akciófotók. 


Így hát gondoltam egy bátrat, letakartam a harminc kilogramm mag befogadására alkalmas önetetőt és egy rendkívül egyszerű 'set-up'-ot alkalmaztam. Egy pet palackot kifúrva csak egy szűk nyíláson keresztül fértek hozzá a kosztosok a napraforgóhoz, és mindössze egy pár centis besszálló rudacskán tudtak landolni, így kénytelen-kelletlen sorban kellett állniuk az eleségért. Csakhogy sem a cinkék, sem a verebek nem a türelmükről híresek. Beindult hát a balhézás... 


A módszer fotózási szempontból - az egysíkú környezetet leszámítva - abszolút előnyös, hisz meghatározott helyen, koncentráltan, ritkán látható viselkedési formákat mutatnak így a madarak. Azonban meg kell említeni, hogy az erdei környezetben alkalmazott folyamatos etetéshez ez a 'technika' szűk keresztmetszetet eredményez. Mivel nincs arra szükség, hogy a madarak folyamatosa civakodásra, veszekedésre pazarolják az energiájukat a fotózás végeztével a nagy etetőt ismét üzembe helyeztem.Tehát a főszereplők ezúttal is a széncinkék és a mezei verebek voltak, de időnként megjelent pár - az utóbbi időben - ritkábban látott faj is. Meggyvágók, fenyőpintyek, erdei pintyek, szajkók is meg-megmutatták magukat, sőt... a környező fák koronáját időről-időre meglepték az északi hosszú, kemény tél miatt egyre délebbre vonuló fenyőrigók is.Szóval balhéztak... folyamatosan... megállás nélkül... szárnyaikat kitárva... csőrüket nyitva... egymásba kapaszkodva... egymás hátán egyensúlyozva... mindenféle akrobatikus mozdulatokkal. Két-három órát terveztem a hidegben ücsörögni, de az izgalmas jelenetek okozta adrenalinlöket öt órán át keresztül a lesben tartott.A körülmények is ideálisak voltak a technikailag korrekt fotók készítéséhez. Az enyhén borult égbolt és a hó együttes derítő hatása kellemes lágy fényt eredményezett, és elegendőnek bizonyult, hogy egy kis rekeszeléssel a mélységélességet növelve többé-kevésbé élesek legyenek az alanyok. 


Kezdetben elsősorban röpképeket próbáltam készíteni, majd néhány nádszálat leszúrva kicsit érdekesebbé szerettem volna tenni a környezetet. Később aztán a 'magtár' bejáratához erősítettem egy vékonyka ágat, amin komoly sorban állás és civakodás alakult ki.


A fotózásnak végül a végtagjaim teljes elfagyása vetett véget. De erre is van már megoldásom... olcsó, pofonegyszerű, házi készítésű fűtőeszközt 'találtam' ki, melyet remélem lesz még módom hasonló körülmények közt kipróbálnom. Várom a következő hétvégét...

4 megjegyzés:

Kozma Erzsébet írta...

Netes barangolásaim során idevetődtem valahogy, de milyen szerencsém volt! Rengeteg jó fotót és hasznos információt találtam itt, tehát visszatérek mindegyre.
Remek ez a cinegeharcos bejegyzésed is. Én is összeugrasztom minden télen az enyémeket és roppant élvezetes fotózni.
Szép fényeket továbbra is!

BoGyo írta...

Mindegyik csodás, de 3 veréb a kedvenc!

beeproject írta...

Gratula a fotokhoz, mindig jo erzes ide latogatni!

Bee™

Müller Péter írta...

Köszönöm a hozzászólásaitokat!