2006.08.08. - Üzekedés idején

Pont egy hónapja volt utoljára fényképezőgép a kezemben. Miután tönkrement a szabadságot jelentő motorkerékpárom, nagyon úgy nézett ki, hogy az idei üzekedés kimarad az életemből. Pedig korábban úgy terveztem, kétnaponta kijárok a Papfenyves, folyamatosan végig kísérve az őzek "magánéletét". Wadr (HZ) kollégával végül csak kijutottunk egy kicsit a zöldbe, elcsípve a nász utolsó perceit. A közel 5 órás cserkelés nem hozta meg a várt eredményt, ami véleményem szerint a rossz időzítésnek 'köszönhető'. Folyamatosan a fejünk felett lebegett a vihar sötét fellege. Szerencsére az esőt megúsztuk, de az erős szél hozta-vitte szagunkat mindenfelé.


Az első hívóhelyre megérkezésünkor egy őzhátsót láttunk eltűnni a bokrok közt. Csendben beálcáztunk, de a síp hangjára nem reagált semmi. Összeszedelőzködtünk, majd a Papfenyves nyiladék azon pontjára mentünk, ahonnan tavasszal rendszeresen megfigyelhetőek voltak a négylábúak. Ahogy odaértünk megrisztottunk egy sutát két gidával. Szemeztünk velük pár percig, készítettünk róluk pár dokumentáló képet, majd továbbálltak. Később egy bak is felbukkant, amelyet két helyről is megpróbáltunk becsalni... sikertelenül. Aztán valahogy csak felénk vette az irányt. Ahogy ráfújtam, rögtön aktívan figyelni kezdett, majd megindult felénk. Alig 10 méterre tőlünk megállt... nem sikerült átverni, hangos risztással eltűnt. Kép nem készült.


Ezután már-már feladva körbejártuk az erdőt. Találkoztunk egy suta-gida párossal, - akiket a kedvező széllel igen jól sikerült megközelíteni (meg egy-két bemozdult képet csinálni), - majd egy kisebb csapattal a szántóföldeken. Jahh és lencsevégre került egy azaz egy mezei nyúl is. Betértünk a homokbánya zárt, széltől védettebb részére. Tisztességesen beálcáztunk és hívtunk. Eredménytelenül. A korábbi bak a környéken volt, de ahogy ez lenni szokott, egy bakot sem lehet kétszer ugyanazon hanggal átverni.


Nem volt unalmas a délután, de fotózás szempontjából nem hozott semmi említésre valót. Persze ez nem baj...

Ui.: Hétvégén Csizmazia Görgy Természetfilm Fesztivál Pusztaszeren (www.pusztaszer.hu)! Megyek zsűrizni... kíváncsi vagyok hatvanegynéhány film megtekintése után mennyire fogom még szeretni a természetet... :-)

1 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

Köszi a hangulatos beszámolót. Már ép reklamálni akartam, hogy hová lettél :)