2006.09.08.,09. - 18 óra lessátorban nem túl sok eredménnyel

Először is... Dicsértessék Misik Atya neve, kinek több, mint 20 órányi áldozatos munkájával a motorom újra működőképes és így szabadon járhatok kelhetek a Dál-alföldön! Köszönöm neki! Az M5-ös autópálya kisteleki lehajtójánál van egy tavacska - igazság szerint egy sekély pocsolya -, mely idáig nem igazán izgatta fantáziám. A hét közepén aztán távcsővel felszerelkezve szétnéztem, hátha mutat valami érdekességet.



Mutatott... először is nagyörömömre megláttam két sárszalonkát - mely egyik kedvenc madaram - másodszor pedig nagy számban mutatkoztak kócsagok és gémek a part közelében. Úgy nézett ki, hogy ez alkalommal sikerül végre valamirevaló fotót csinálnom a gémfélékről.

Első hajnalban már másfél órával a napkelte előtt a leshelyen ültem. A napkeltével meg is jelent pár nagykócsag, de sajnos a túlparton érezték magukat biztonságban. Nem sokáig, ugyanis a tó azon oldalán egy poros földesút vezet, melyen hamarosan megindult a zavaró forgalom is. A kócsagok pedig, mint már megszokhattam, ezúttal is elhagyták a területet. Ismét nem jött össze a közeli fotó...


A délelőtt legnagyobb izgalmát egy közel száz fős bíbiccsapatba elvegyült pár nagy póling szolgáltatta. Jó három órát vártam arra, hogy szép lassan a sátor előtt telepedjenek le. Nem jöttek túl közel, de pár dokumentáló fotó azért született. Időközben a szél viharosra fordult, a lessátrat minden bizonnyal elfektette volna, ha nem ülök benne. Később aztán az ég is elsötétült, így jobbnak láttam a helyszínt elhagyni. Csak kicsit áztam meg.


Másnap ismét abban a reményben indultam útnak, hogy az előző napi béna kócsagos szituáció után szerencsém lesz. Nem lett... egész délelőtt egy fia gémet nem láttam. Ennek ellenére bíztam benne, hogy legalább pár cankó vagy néhány bíbic a sátor elé keveredik. De nem... Érdekességként egy legalább 100-as nagyságú pólingcsapat felettem való áthúzása emelhető ki. Úgy néz ki, megindult a madárvonulás.

A szokásos sirály-, cankófotók mellett a legkellemesebb momentumot egy barázdabillegető jelentette, mely közel 10 percen át vadászgatott az objektív előtt. Kedves madárka, de ÉN KÓCSAGOT AKAROK! Minden kezdő természetfotósnak összejön az első pár fotózása alkalmával, nekem miért nem???

5 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

Öröm a háznál, hosszúpuska újra akcióban! :)

csgzs írta...

Csatlakoznék: áldott legyen Misik atya neve. Te meg ne csüggedj! Lesz kócsag. Lehet kérni majd távolkeleti töltetű képeket megint? Naaaa...!

Unknown írta...

Csgzs:

Nem kivansagmusor :-) Mostanaban orulok hogy ha madarat latok... De igyekszem...

csgzs írta...

OK, ok. :O De figyi, ilyenkor hogy pisilsz?

Unknown írta...

LOL :-) Marmint a lessatrazasnal?

Hat ha madarazok, akkor nincs gond, mert a sator a nadasban van, a sator mogott meg nem latnak a madarak.

Ha ozet fotozok, akkor nem szerencses a lessator korul konnyiteni, mert - a madarakkal ellentetben, hisz nincs igazan szaglasuk - ugye ok erzekenyek az idegen szagokra. Ilyenkor marad a kolasuveg... aztan hazafele messzebb kiuritem, hogy ne kelljen cipelni!