2007.05.20-27. - Egy hét vendégség a gólyatöcsöknél

Kivagyok... Az elmúlt héten 5 alkalommal jártam Balástya határában, a tavaly 'kócsagos homokbányának' aposztrofált víznél. Hogy miért mentem olyan messzire, amikor tőlem 2 km-re a Tóalj gólyatöcsökben és gulipánokban bővelkedik? Mint egy korábbi bejegyzésben is olvasható, a Tóaljon jelenleg fészken ülnek a madarak és túl közel kell' menni hozzájuk a kis vízfelület miatt. Ezzel ellentétben a homokbányánál, a parttól 60-80 méterre van a fészkelő sziget, így zavarás nélkül fotózható a madárvilág.


Fixen telepített sátorból fotóztam... Vettem egy kétszemélyesnek csúfolt iglut az egyik multibevásárlócentrumban 2.000 Ft-ért, melyre egy zöld műanyag takaróponyva került. Ez jó ötletnek tűnt, hisz a vízállóság megoldva - minden éjjel esett - , de az első alkalommal, mikor délután ültem be a lesbe, rájöttem, hogy mégsem az. Közel 50 fok a sátorban, a páratartalom meg bizonyosan 110%-os volt... gatyára vetkőzve is nehezen viseltem, de csak kibírtam bent három órát.


Következőleg már csak hajnalban vonultam a területre... nehéz mostanság felkelnem, hisz a napkelte 5 órakor van, ami azt jelenti, hogy 4 előtt bent kell ülni a lesben. Ehhez 3-kor kell kelnem, ami 4-5 óra alvást jelent. Az első hajnalon, így is majdnem elkéstem, hisz akkora köd volt, hogy a korábban 15-20 perces motoros út közel 40 percig tartott, mely során sikerült majdnem elütnöm két nyulat. Aznap a napkelte is elmaradt, illetve erős lágyító szűrőn keresztül valósult meg.


Nehéz összegondolnom, hogy mik is történtek. Igazából a gólyatöcsök nem nagyon akcióztak, csak a távolban a fészkelőszigeten csaptak össze a gulipánokkal. Egy-egy példány időről-időre közelebb jött - a les jól működött - nyújtózkodott, tollászkodott, kotorászott a sárban, esetleg a fel-felbukkanó kisliléket zavargászta el. Igazi akciófotó nem készült, de van pár kellemes pillanatkép. Az igazat megvallva sem a szemem teljesítménye, sem a manuális fókusz nem segít a z akciófotók készítésében...


Jut eszembe... kislilék. Talán a harmadik napon egy távolabbi homokpadról egy tojó át-átjött az előttem lévő fövenyre. Követte egy apajelölt is... Rém mókás a hím udvarlása! Előbb a faroktollait tárja szét illegeti magát a tojónak, majd kidüllesztett mellkasa, magasra emelt lábakkal már-már hanyatt esve masírozik a tojó felé. A tojó persze kitért előle, de az ötödik napon - még ha takarásban is - egy másik egyeddel összejött a nász.


Összességében jó móka volt a hét. Kb. 25 órát ültem a sátorban, készítettem 1000 képet, melyből körülbelül 200-at tartottam meg, majd további válogatás után kb 10-et gondolok komolyabb kidolgozásra alkalmasnak. Persze fáj minden izületem a sok töröküléstől, és fogytam vagy 30 liter folyadékot, mégis azt kell mondjam, hogy megérte. Ha nem is a képek miatt, de az élmény miatt, melyeket ha nem is tudtam lefotózni, de jól elraktároztam a fejemben... Egyre inkább azt érzem, hogy gép nélkül is érdemes lenne csinálni!

Ufff... beszéltem!

4 megjegyzés:

aeduard írta...

szia! (indexrol ismerhetsz roac nick-el)

nagyon tetszenek ezek a madarasz kalandjaid, igazan meghoztad a kedvem, azon gondolkodom, h milyen obi lenne a leg idealisabb, szerinted a 50-200as eleg lenne kezdesnek? esetleg a 1.4es extenderrel? esetleg a megjeleno ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm (140-600mm) F4.0-5.6 , persze ha nem lesz borzaszto draga...

Egyebkent kivancsi vagyok az exifekre... milyen rekesszel es zaridokkel fotozol altalaban, milyenek a fenyviszonyok hajnalban

Egyebkent grat. a kepekhez es az gesz hobbyhoz.

Unknown írta...

Szia Roac!

Haaat... kezdetnek inkabb a 70-300... sok-sok terepi tapasztalat kell, hogy kozel ferkozz hozzajuk. Kell a nagy gyutav... sokszor keves az ekvivalens 800mm-em, igy meg konverterezek is. A hajnali fenyek kellemesek, napkelte korul ISO200 mellett 1/100-1/320 kozt vannak f5.6-8 korul. Viszont minel nagyobb a tele, annal hajlamosabb a bemozdulasra, meg allvanyon is... ha meg nem te remegsz be az izgalomtol, akkor a gyorsmozgasu madarak huznak bele... Hirtelen ennyi... Udv!

Névtelen írta...

Péter! Ez a masírozós kép nagyon tetszik. És a nászos is! Az udvarlásból nem tudsz összerakni egy sorozatot? Nagyon érdekelne! Akár egy 3*3-as négyzetes mozaikot, vagy hasonlót!

Más: nagy luxus lenne úgy kimenni egyszer, hogy az élességre nem figyelsz annyira? Pl. a nász nem annyira éles, de sok élet van benne. Vagy lehetnének csak foltok. Az túlzás?

PS: biztos, hogy kell a nagygép? Az E-510 a MF problémádat nagyon segítené és max a nagy fele, de inkább kevesebb.

Unknown írta...

Csgzs:

Sajnos a nasz projekt nem megy montazsban, mert kb 3-4 kulonbozo alkalommal keszultek a kepek, kulonbozo fenyviszonyoknal es kornyezetben.

Tervezem a muveszi bemozdulos kepek kesziteset, de nem igazan akar osszejonni... talan ez a tema nem is megfelelo hozza, hisz ezek a parti madarak nem igazan hajlandoak sikban folyamatos irannyal repulni... a foltos otleted nekem mar-mar az extremitast feszegeti...

Kell a nagygep... kell a markolat, meg az idojarasallosag... a satorban az 50 fokban szakadt a viz az E-1-rol, de egy percig sem aggodtam. A fejem sos izzadsaga is csak ideiglenes feher nyomokat hagyott... Az idei evet sztem meg kivarom, a +5Mpixeltol nem leszek jobb fotos...