2010.05.17. - Tövisszúrók a ház körül

Jelenlegi lakóhelyem a 'falu' szélén található a védettség alatt álló Müllerszék közvetlen közelében. A ház előtt nádas, mögötte mesterséges tó, körülötte egykoron volt szikes puszta. Belterülethez képest meglepő aktivitással van jelen az élővilág. Rozsdafarkú énekére, fácán kakatolására ébredek reggelente, számtalan vízimadár húz át a tetők felett, ragadozók köröznek a nádast kémlelve, de ült már róka is a lépcsőmön. Nap, mint nap éri valami apró kis élmény a figyelmes szemlélőt.

x

Múlt héten a kis tó melletti 'Fürödni tilos!' feliratú figyelmeztető táblán egy tövisszúró gébics pár szerelmi életének voltam szemtanúja. Megmosolyogtam... volt ajándék és rövid ideig tartó 'emeletesgébics' is. A táblára nézve azóta is vártam, hogy újra felbukkannak.


x


Szerencsére a hétvégi folyamatos esőzéssel újra előkerültek. Ezúttal a ház előtti gyepet és az azt határoló karókat, köteleket szemelték ki maguknak vadászterületként. A masszív csapadék következtében a felszínre menekülő rovarok bőséges zsákmányt jelentettek számukra, szinte folyamatosan tömték a begyüket. De nem csak a sajátjukat... gyakran megfigyelhető volt, hogy az út túloldalán egy sűrű bodzabokorba viszik a rovarokat. Talán akad ott egy fészek is...

2 megjegyzés:

beeproject írta...

Egy fészekfotóra is kíváncsi lennék...
Lehetséges? :)

Unknown írta...

Őőőőő... veszélyes terület. Nem szívesen bohóckodok a fészek körül... nem kell nekik a stressz. De azért figyelgetem a bokrot! Én már csak ilyen régimódi vagyok.