2010.12.29. - Évzáró

Ez a bejegyzés az idei év utolsó bejegyzése. Az ötvenedik... maga a szám hatalmas előrelépés az elmúlt évek adatait figyelembe véve. Ez azt jelenti, hogy sokat fotóztam, fotózhattam. Sikerült úgy alakítanom az életemet, hogy annyi időt szakíthattam hobbimnak, amennyit valóban lehetett. Nem volt lustálkodás, nem volt rossz idő... ha lehetett, beugrottam a bakancsba és mentem.


Ha az ember sokat van terepen, akkor sok élményben van része... Ha sok élmény éri, azokat újra és újra meg akarja tapasztalni azokat. Az idei ötven bejegyzés alapvetően csak a konkrét, tervezett fotózásokat tartalmazza... de ennél jóval többet voltam a  határban. Egy-egy fotózást megelőzően rendszeresen kijártam ellenőrizni a terepet, távcsövezni, az etetőt maggal feltölteni, az itatóba vizet vinni. 


Apropó... itató. Azt hiszem az idei év legnagyobb 'eredménye' az első madáritatóm és fix leskunyhóm elkészítése. Mind időben, munkában, mind anyagiakban komoly áldozatokat kívánt, de megérte. A rövid pár hetes itatózás olyan fajokkal gazdagított, amelyekről nem is tudtam, hogy léteznek kedvenc erdőmben.


Kedvenc erdőm... a Papfenyves. Nem tudom szó nélkül hagyni, az év csalódását sem. Az egészségügyi ritkítás erősen átalakította a korábbi vadregényes, sűrű erdő képét.  A jelenlegi kopaszság, az öreg fák hiánya ijesztően hat a jövőre nézve, de azért bízom benne, hogy tavasszal, ha kizöldül a természet, akkor barátságosabbnak fog tűnni a látvány. 


Kicsit sajnálom, hogy idén nem volt igazán módom parti madarakat fotózni. A tavaszi, nyári esős idő a Tóalj és a balástyai homokbánya tó vízszintjét olyannyira megemelte, hogy a parti madarak máshol kerestek fészkelési lehetőséget. Volt is lehetőségük... a kistérségünk tulajdonképpen tavasz óta folyamatos belvíz fenyegetettség alatt áll. 


Viszont idén először fotózhattam gyurgyalagot. Nem nagy sikerrel, de saját 'munkám' eredményeként. Heteken át figyeltem életüket, vártam a kései költésüket, majd nagy nehezen két alkalommal pár pillanatig sikerült fotózni őket. Talán jövőre visszatérnek hozzánk és újra lesz lehetőségem bekukkantanom az életükbe. 


Újdonság volt az első tudatos ragadozómadár etetés is. Már majdnem tavaszodott, amikor lehetőségem volt egy alkalommal egyetlen ölyv lencsevégre kapására. Ha minden a terv szerint alakul, akkor hamarosan újra próbálkozom majd a 'sasmadarakkal'. 


Visszakanyarodva a mához. Másodmagammal körülbelül négy órát ültem a lesben. Sem fények, sem izgalmak, de még nagyon forgalom sem volt. Sőt... időről-időre - korábban nem tapasztalt - hosszú üresjáratok is jelentkeztek. Pedig hidegnek hideg van, hó borít mindent... én ha madár lennék rendszeresen járnék a Müller-féle gyorsétterembe. 


Közel 9000 látogató, 22000 letöltött oldal... Kedves látogatók! Köszönöm Nektek, hogy rendszeresen jártok ide és elolvassátok gyenge magyarsággal megírt élménybeszámolóimat. Köszönöm Nektek, hogy reagáltok, kommenteltek is így van valamiféle visszajelzés számomra. 

Találkozunk jövőre is! Üdv!

8 megjegyzés:

beeproject írta...

Madarakban gazdag Boldog Újévet kívánunk neked!

Kisspista írta...

Péter!
Gratulálok a blogodhoz, az ismertetőidhez és a szorgalmadhoz!
Az elkövetkező esztendőre jó "vadászszerencsét" kívánok, sok szép fotóval!
Pista

Takoca írta...

Mi köszönjük!

Nagyon szeretem, hogy fotók mellé élménybeszámolót is mellékelsz!

Boldog és szárnycsapásokban gazdag új évet!

srb írta...

Szia Péter,
én is köszönöm ezeket a csodás képeket és az ízes élménybeszámolókat. Szép fényeket, bátor madarakat kívánok jövőre is :)

Parci írta...

mi köszönjük a fantasztikus képeket és izgalmas beszámolókat! itt leszünk jövőre is.. ;)

Völgyi Sándor írta...

Szia Péter!
Én is gratulálok a sok remek képhez, és az elvégzett munkához! Pontosan tudom, mit jelent egy egész évet végig melózni, a folyamatos fotózás lehetőségének megteremtése érdekében. Éppen ezért ezek a képek az én szememben még nagyobbra értékelődnek! Kívánom, hogy ez a fajta kitartás és a természet iránt mutatott alázat a jövőben is kitartson, és akkor biztos vagyok benne, hogy a remek képek sem maradnak el.
Ha nem veszed rossz néven, és persze ha kedved van hozzá, meghívnálak egy madárfotós közösségbe! Január elsején útjára indítjuk a BirdPhotography.Hu második verzióját. Szívesen látnálak a tagjaink sorában.

Üdv
Sanyi

Unknown írta...

Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat és a kommenteket!

Sanyi: ismerem az oldalt... regisztrálni még nem regisztráltam, de fogok. Üdv!

ch írta...

én is lájkolok egyet. :) gratula a fotókhoz.