2011.01.16. - Ölyv helyett őzet

Egy ideje már foglalkoztat a gondolat, hogy ragadozómadarat is fotózzak. Itt elsősorban ölyvekre gondolok, hisz ők vannak elérhető közelségben. A projekt előkészületeit idén is késve kezdtem, de talán lesz még tél, hogy beérjen a munka gyümölcse.


Múlt héten a Papfenyves melletti pusztán kiástam az etetőgödröt, illetve kitakarítottam a tavasszal is használt lesgödröt, amibe az egyszemélyes lesszék kerül. Így földközelből fotózhatok és a döghús sem látszik a képen. Apropó hús... egy ideje már kajtatok dög után, de nem lelek. A falugazdász segítségével felvettük a kapcsolatot a helyi csirketeleppel, hogy a természetes elhullást bocsássák rendelkezésemre, de a biztonsági előírások nem engedik ezt. (Be van kamerázva a telep... a Nagy Testvér figyeli  a csirkéket.)


Végül sikerült némi disznó belsőséget szerezni, amit bolti csirke far-háttal kiegészítve tálaltam a dögevőknek. Az ellenőrzések alkalmával látszott némi mozgás, béldarabok lógtak a beszállóágakon, így ma hajnalban kiültem a lesbe, hátha szerencsével járok. Az igazat megvallva, nem számítottam képekre, hisz a tavaszi meleg és az etetés rövid ideje nem is ígért sikert.


Napkelte előtt még vaksötétben értem a lesbe. Ahogy a nap a horizont fölé kúszott, úgy tűnt el a rétet borító ködpára is. Szép lassan a fagypont körüli hőmérséklet kellemes meleggé vált... de ragadozó madár nem érkezett. Néha meghallottam egy-egy ölyves kiő-kiő kiálltást, de mint később kiderült csak néhány vicces kedvű szajkó utánozta a ragadozók hangját. Mókás madarak, de őket sem érdeklte a hús, csak a távolabb kiszórt kukorica. 


Mert hogy a hússal együtt félmázsa kukoricát is kiszórtam, javítva a fotózás esélyeit. Ez jó ötletnek bizonyult, mert így legalább néhány őzet sikerült lencsevégre kapnom. Túl sok izgalmat nem okoztak... jöttek, ettek pár falatot, majd a kattogás hangjára odébb álltak. Viszont a távolban egy alkalommal ismét feltűnt a szomszédos magán vadaskertből elszabadult dámtehén... érdekesség, ha nem is izgalmas megfigyelés.

2 megjegyzés:

srb írta...

repülőz :)

Unknown írta...

Era: Bizisten pályáznék is vele, most először életemben, ha a feje erre nézne... de így rögtön kiszórnák.

Köszönöm a véleményeiteket!