2011.05.06. - Hup-Hup-Hup... a búbos banka támadása

Hup-Hup-Hup... így szól ez a számomra oly kedves madár a búbos banka (Upupa epops) hangja. Hosszú évek óta vágyom, hogy lencsevégre kapjam, de ezidáig értékelhető képet nem sikerült készítenem róla. Pedig az utóbbi években egyre több példányt láttam a határban sőt párszor be is röppent a leskunyhó környékére, hosszú csőrével szondázgatott a földön rovarok, lárvák után kutatva de lefotózni nem hagyta magát.



Sőt a jól ismert pusztaszeri fotóskoma még egy betongyűrűt is hozott az erdő szélére, hogy abba fészkeljen, de vélhetően elkéstünk a projekttel, így Hup-Hup-Hup hangja most már az erdőből szól, ott költenek egy odúban. Sebaj a betongyűrű jövőre is ott lesz...


Péntek délután végül megtört az átok... Egy átlagos itatófotózásra indultam, de készültem pár kiegészítővel. Vittem vakut, hogy a délutáni ellenfényben deríthessek a témára, és vittem egy kisméretű hangszórót és zenelejátszót is, hátha sikerül az énekeseket kicsit nagyobb aktivitásra ösztönöznöm a víznél. 


A csilp-csalp füzike, az erdei pinty és a feketerigó viszonylag jól reagált a hangra. A közeli fákról hangosan énekeltek, így bizonygatva, hogy ez az ő területük. Próbáltam nem stresszelni őket, egy-egy percnyi hangbejátszást követően legalább tíz percig nem játszottam az adott faj hangját. Szóval az alanyok reagáltak, de nem akartak lejönni a vízhez.


Kicsit csalódottan vártam, hogy történjen valami akció, amikor a közelből meghallottam a banka hangját.Hup-Hup-Hup... Gyorsan kikerestem a PDA-n szereplő búbosbanka.mp3 állományt és viszonylag halkan elkezdtem lejátszani. Nem telt bele fél perc és már ott is volt az itatón. 


Láthatóan ideges volt, bóbitatollait indián harci díszre emlékeztetően felborzolta ... nem értette, ki lehet a betolakodó. Le is halkítottam, majd kikapcsoltam a hívóhangot, de a kíváncsiságát nem sikerült kontrollálnom. Közel egy órán át maradt a környéken... naplementéig folyamatosan produkálta magát.


Kezdetben a környező beszállóágakat, tuskókat és rönköket vizsgálta végig. Nem zavarta  sem a fényképezőgép kattogása, sem a vaku villogása. Ezt követően az itató közelebbi végén kutakodott tovább így lehetőségem volt egy méterről feszes portrék készítésére is. 


Na de ami ezután következett, az nem csak a helyszínen, de utólag is ijesztőnek tűnt. Bár alanyom hagyta magát fotózni, nem félt az objektív mozgatásától, de egy váratlan pillanatban támadásba lendült... Egy hirtelen mozdulattal elkezdett az napellenző előtt 10-20 centiméterre szitálni. Évek óta várok egy tisztességes bankafotóra, de nem gondoltam, hogy szemtől-szembe a felszerelést féltve fogok vele találkozni. Ilyen közelről persze nem lehetett képet készíteni, de azért egy bizonyító erejű homályos fotót készítettem a támadásról.

9 megjegyzés:

Kovács Miklós írta...

Ki tudja mi üzentél neki azzal a lejátszott hanggal? :D Viccet félretéve tényleg jó kalandosra sikeredett az első találkozásotok! Nagyon szépek a fotók, gratulálok!

Jó Sir Robin a bátor írta...

Gratulálok, gyönyörű madár és csodálatosak a képek.

Völgyi Sándor írta...

Hát kedves barátom! Gratulálok!!!!
Kívánom, hogy legyen még folytatás!

Névtelen írta...

Nagyon jó képek gratulálok! A vakura szerintem rakj egy CTO színezőfóliát és akkor narancsos, a naplemente színéhez hasonló fényt tudsz elérni. Üdv: S.Dani

Unknown írta...

Dani: Használok fóliát... ha megfigyeled az utolsó képeken jól látszik a CTO hatása. Azonban a naplemente ellenfénye már nem világítja meg az erdőt/hátteret, így erős színhőmérséklet különbség van az előtér/háttér között.

Eduardo írta...

Gratulálok Péter! Nagyon szépek lettek a képek.

Eduardo

Névtelen írta...

Jogos, csak laptopról néztem és nem adta vissza a színeket rendesen. Hát akkor még egyszer csak gratulálni tudok a csodás képekhez :)) Dani

Koczka írta...

Szia!
Csak gratulálni szeretnék bloggodhoz!
Két napja nézem és olvasgatom.
Szeretném megkérdezni hogy a madárfotókat milyen felszereléssel készited?
Én is most kezdtem el irni a saját bloggomat, ha érdekel tekints rá:
http://koczkapeti.blogspot.com/
Mégegyszer gratulálok!
Üdv:Koczka

Unknown írta...

Koczka:

Köszönöm véleményed... örülök ha tetszik.

A felszerelésem egy a hozzáértők által agyonsajnált semmirevaló zajgyárnak titulált Olympus E-3 váz, egy Zuiko Digital 50-200mm f2.8-3.5 telezoom, egy Zuiko Digital 300mm f2.8 fix obi és 1.4X, 2X telekonverterek.