2011.05.28.,29. - Ablak tárul a világra

A hétvégén egy új segédeszközzel szereltem fel a madáritatós lest. A természetfotózás fejlődését nyomon követő laikusok is ismerhetik az úgynevezett detektívüveget, melyen keresztül a fotós úgy lát ki a lesből, hogy a környezet nem látja mi történik az üveg mögött. 


Annak ellenére, hogy pár évvel ezelőtt ültem már ilyen lesben és megtapasztaltam a szabadabb mozgás előnyeit, ezidáig idegenkedtem az üveg fotós célú alkalmazásától, hisz az fényveszteséggel és a képeken minőségromlással jár. A fényerő csökkenést semmiképp nem akartam bevállalni, hisz a lombok alatt így is gyakran esik a zársebesség kritikus értékek alá. Így hát nem is ezen keresztül fotózok, hanem 'csak' a kilátásomat segítendő szereltem be egy 120x20cm-es darabot a kunyhóba.


Kitárult a világ... Ezidáig az objektívet rejtő függönyön vágott résen kukucskáltam ki, ami elég szűk látómezőt adott, így sokat kellett minden irányba mozognom, hogy átlássam az itató körüli történéseket. A mozgásomat pedig a madarak kiszúrták és elriadtak.


Most pedig? 120 fokban belátom a les előtti teljes területet, a környező fákat, bokrokat és bátrabban mozoghatok a kunyhóban. Előre láthatóvá vált a madarak mozgása, hamarabb lereagálhatók a váratlan események. Hatalmas előny... persze az objektívet ezentúl is lassan megfontoltan kell mozgatni, de ezt már megszoktam. 


Az új technikát szombat és vasárnap este is teszteltem. Nem tudom, hogy a beruházásnak köszönhetően-e, de több, ezidáig ritkábban látott faj is megmutatta magát a víznél. Pedig a hétvégenként már megszokott erős szél és borulás is menetrendszerűen érkezett.


A már-már unásig fotózott fakopáncsok mellett zöldikék, cinkék, meggyvágók, vörösbegy, fülemüle, barátposzáta is felbukkant. Ami örömteli, hogy már nem csak a szülők, hanem a röpképes fiókák is látogatják az itatót. A legtöbb egyed óvatosan közelített, de a mozgásomra abszolút nem reagáltak... hatékonynak bizonyult a üveg.


A hétvégén további két érdekesség is történt az itató környékén. Szombaton, mikor kannából töltöttem a vizet a medencébe, egy közeli fára kihelyezett szögletes röpnyílású, 'C' típusú odúban az előző bejegyzésekből megismert ifjú mókust vettem észre. Nagy kár, hogy nem volt nálam fényképezőgép... mint az idős hölgyek az ablakban, úgy könyökölt és figyelte a történéseket.


A másik érdekesség, hogy valami elkezdte felszedni a mohát a medence széléről. Viszonylag nagy mennyiségű ürülék is van mohaszőnyegen, így rendszeres jelenlétet feltételezek. Gondolom elkezdődnek lassan a másodköltések, és ahhoz van szükség a pihe-puha fészekanyagra.

4 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

Hú, ez nagyon jó lehet, sokkal kényelmesebb is gondlom, mint a vigyázzban ülés. Nem csinálnál néhány verk fotót megint a lesről így üveggel?

Balics Gábor írta...

Nálam a rigók tépik a mohát,mert rájöttek,hogy alatta "aranybánya"van!
üdv:G

Kökörcsin írta...

Csatlakozom Jó Sr Robinhoz, én is szeretném látni ezta lesmegoldást.Üdv. Nóra

Unknown írta...

Köszönöm hozzászólásaitokat!

Bizisten csinálok majd egy werfotót egyszer... Amúgy smemi különlegesség nincs a dologban. A Máté Bence által rendszeresített üveges leshelyről van szó, mint ezen a képen:
http://www.matebence.hu/bigpic/Mate.Bence.HidePhotography.com.werk095.jpg

Annyi a különbség, hogy nekem csak fele magasságban van az üveg, és alatta egy sűrű zöld függöny, amin egy lyukon keresztül dugom ki az objektívet. Mások az üvegen keresztül fotóznak... de nagy a fényerő veszteség, és vannak minőségromlási fenntartásaim is.

Hát ennyi...