2011.07.10. - Tikkasztó hőség

Lassan egy hete halogatom ezen bejegyzés megírását. Jobb híján most megteszem.
Megérkezett a kánikula. Tikkasztó a hőség, napi negyven liter víz kell az itató vízszintjének tartásához. A rendszeres ellenőrzés során az elhullott tollak számából ítélve a madarak nagy számban látogatják a vizet, amit vasárnap este le is ellenőriztem. 


37 fokot mutatott az autó hőmérője árnyékban, de a lesben sem volt hűvösebb. A leveli békák ezt másképp gondolták, és egy kis délutáni sziesztára igénybe vették a kunyhót. Így béka mentesítéssel kezdődött a fotózás... összesen tizenkét példányt menekítettem ki.


Ahogy magamra zártam az ajtót és megszűnt a friss levegő utánpótlása, elkezdődött a szaunázás. Patakokban folyt rólam a víz, és ez így is maradt három órán át. De nem sajnáltatom magam tovább. A tollasoknak sem könnyű. Én még ennyi tátott csőrű, pihegő-lihegő madarat nem láttam. Soha nem látott számban érkeztek az énekesek. 


Elsőként egy zöldike...  majd a közelben kikelt széncinege csapat landolt. A cinkék most már rendszeresen járnak a vízhez és kezd eltűnni belőlük a csapatszellem... rendre összekapnak, összeverekednek. 


Őket egy tövisszúró gébics követte, de nem igazán tűrte a fényképezőgép hangját, elröppent. Kárpótlásként egy korábban még nem fotózott énekes rigó tette tiszteletét. Nem a legjobb helyet választotta szomjának oltására, de azért egy fotót megért.


Az énekest feketerigók váltották. Először a tojó, majd a hím csapott hatalmas fürdőzést. Óvatosak voltak, ahogy én is... addig nem exponáltam, míg meg nem merítkeztek a vízben. Ennek ellenére hirtelen hangos riasztással távoztak. Tőlem 20 méterre beszállt a vélhetően korábban már fotózott darázsölyv. Elcsendesedett az itató.


Egy ideig maradt, majd ahogy jött el is ment... hangtalanul. És a forróság, mint mágnes vonzotta a vízhez a madarakat. Fakopáncs, fülemüle, vörösbegy, vadgerle... talán száz példány is megfordult a medence partján. A víz nagy úr!

8 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

már ellőttem az összes szuperlatívuszomat :)
szóval marha jó képek mint mindig.

beeproject írta...

Jók,mint mindig! :)

bz írta...

Nagyon élvezem a bejegyzések olvasását. És a képek is nagyon jók, mint mindig. :)

R.Attila írta...

Örömmel olvastam! Köszönöm!

Kovács Miklós írta...

Én azért most adnék egy nagy piros pontot a példás itató "üzemeltetésért" is! :)

Marcsi írta...

Péter! Példaértékű a kitartásod, minden elismerésem a többórás szaunázáshoz! Az itatónál a különféle madarakból igen színes palettát fogtál ki - illetve néhányat szép fotókkal tettél itt közkinccsé, mindannyiónk örömére! Bizony, bizony... A fotózást művészi szinten műveled, az viszont rejtély számomra, hogy madártani ismeretekre hol tettél szert...

Unknown írta...

Tesókáim! Köszönöm a szíves kommenteket... jól esik.

Marcsi...
Madártani ismereteim igen korlátozottak ám... amolyan koca madarásznak gondolom csak magam. De árulj el valamit kérlek! Ismerjük egymást esetleg személyesen is? Üdv!

Marcsi írta...

Péter! Úgy kerültem ide, ahogyan az itatóhoz jöttek a szomjas madarak - imádom a természetet és a szép fotókat! Megfogott engem valami a bemutatkozó soraidban is. Ami pedig folymatosan, ezen túlmenően itt tart: a fotók születését övező történések eredeti, életszagú, ízes leírása...
Személyesen még nem ismerjük egymást.
Üdvözöllek: Marcsi