2012.06.09. - Fészekőrző gólyatöcsök

Csúful el vagyok maradva az utolsó két fotózásom eseményeinek lejegyzésével. Nem igazán volt izgalmas egyik hajnali madárvárta sem, így nem éreztem motivációt a képek kidolgozásához és a bejegyzések megírásához. Azonban ennek a blognak az ismeretterjesztésen, tájékoztatáson, neadjisten szórakoztatáson kívül számomra a legfontosabb célja a hitelesség és a teljesség, így 'kénytelen' vagyok lejegyezni ezen két nap történéseit is.


Ezúttal is a balástyai tanyavilág egyik kettes számú homokbányája volt a helyszín. A szokásos módszert alkalmaztam... a sátrat beállítottam a vízbe, majd mellcsizmát húzva ültem be a lesbe. Azonban a sátrat másik mederrészhez tettem, ahonnan jobbra és balra is egy-egy gólyatöcs fészkelőszigetre nyílt rálátásom.


Ez előző napok, hetek megfigyelései során tíz fészket és azokban összesen harminc tojást számoltam össze. Ezek a szigetek elég mély vízzel voltak körülvéve, így kellően  védettek a négylábú ragadozóktól. Nem is zavartatták magukat a töcsök a jelenlétemben.


Olyannyira nem, hogy a kotló madarak ügyet sem vetve rám ültek egész reggel a tojásokon. Mindössze egyetlen pár mutatott be némi szinkron tollászkodást az ellenfényben és egy kócsag pihent meg a hajnali fényekben a szemközti erdőcske egyik fájának koronáján. 


Az unalmat fél hét körül zavarta fel valami. Mind a tojók, mind a hímek összegyűltek a fészkek körül és hangos kiabálással, 'méretüket' fitogtató szárny tárogatással jelezték, hogy valami veszélyt éreznek. Hiába néztem, kerestem a  betolakodót a sátor ablakain keresztül, nem láttam a zavarás okát.



Készítettem pár képet a kétségbeesett szárnyasokról, majd úgy döntöttem kihasználva a nyugtalan helyzetet és én is távozom, hogy később ne kelljen felvernem a telep nyugalmát.

1 megjegyzés:

Völgyi Sándor írta...

Petibá!

Az ellenfényes magányos gólyatöcs nagyon brutális ám! :)

Gratula!