2009.01.10. - A nagy fakopáncs panoráma

Az időjósok által beígért hideg éjszaka, egyfelő napos délelőttöt sejtetett, másfelől nem sok jóval kecsegtetett a lábfagyást illetően a másnapi fotózásra. A tiszta napkelte elmaradt, így csak nyolc után indultam ki a madáretetőhöz.
Olympus E-3, ISO 500, f5.7, 1/250s, +0.7EV
Túl sok meglepetés vagy különleges élmény nem ért. A szokásos fajokon (széncinke, kékcinke, erdei pinty, téli pinty, nagy fakopáncs, csuszka) túl, a verebek is kezdik megszállni az etetőt. Vannak pillanatok, mikor 50-60 madár 'potyog' le a környező fákról, majd az egyik vészjelzésére egyszerre röppennek oda vissza.
Olympus E-3, ISO 500, f5.7, 1/400s, +0.7EV
A leszúrt beszállóágakat szinte nem is használják, hanem közvetlenül a földre szállnak le. Ebéd után egy gyors átalakítást eszközöltem: vékonyabb ágakat, vízszintesen helyeztem el a magok felett. Túl sok sikert nem hozott, de egy fokkal többet alkalmazzák a kosztosok.
Olympus E-3, ISO400, f5.7, 1/200s, +0.3EV
Délután aztán végleg elborult, így a rég áhított akciófotókra esélyem sem volt. Jobb híján gondoltam egy bátran, az érzékenységet Iso500-ra tekertem, majd feltettem a kétszerezőt. A fókuszmotor kicsit hezitált néha, el-elvesztve a pontos élességet, de alavetően értékelhető habitusképek születtek. Idehaza vettem észre, hogy ugyanazon ágon, ugyanazon helyen négyféle énekest is sikerült lencsevégre kapnom.
Olympus E-3, ISO 400, f5.7, 1/125s, +0.7EV
Párszor a fakopáncsok is tiszteletüket tették. A kétszerezővel sikerült portrét is lőnöm róluk, illetve egy három képből álló 'panorámát' fotóznom.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon tetszenek az írásaid, RSS-t nem engedélyeznéd a blogodra?

Unknown írta...

Üdv! Ki vagy?
Azt hiszem sikerült engedélyeznem... Örülök és köszönöm, hogy visszatérő olvasója vagy a blognak!

Üdv!

Névtelen írta...

Bocs, az előbb nem voltam bejelntkezve.
http://flickr.com/photos/gerq/

Névtelen írta...

Szia, megkérdezhetem hogy milyen objektívet használsz? Gratulálok a bloghoz és a képekhez, nagyon jó!