2010.02.21. - 'Rőzsegyűjtő férfiak'

Rendhagyó bejegyzés következik... nem is baj, hisz a kedves olvasók már valószínűleg unják a madarakat. Bár ha jobban belegondolok, itt is madarakról lesz szó... 'jómadarakról'. A mai napon tavaszi napsütésben és dermesztő hideg szélben az elmúlt években standarddá vált vizes élőhelyeket jártam körbe. Fel is villanyozódtam... idén lesz lehetőség vízparton fotózni. Utam utolsó állomása a Papfenyvesbe vezetett, de ezúttal a fényképezőgép csak dokumentációs célzattal volt nálam. Mint utólag kiderült, nem hiába cipeltem. A 'kiépített' erdei utat követve a Kisteleki Városvédő Egyesület által kialakított erdei pihenőhöz értem. A z egyesület lelkesen épített ide igényes esőbeállókat, mászókát, tűzrakó helyet pár évvel ezelőtt, mely építmények aztán szép lassan eltűntek. Az oszlopokat széthordták, a deszkákból tüzet raktak valakik, a krosszmotorosok felszántották a tisztást. Ez a szomorú valóság... de kik lehetnek a tettesek? Ez már sosem fog kiderülni. Azonban ma erős mozgás volt a területen. Négy férfiember 'rőzsét gyűjtött.' Ismerjük a szituációt a magyar festészetből is... Munkácsy Mihály - Rőzsehordó:
Nem ez az első eset. A lessátorban ülve rendszeresen hallom a fejszék csattogását, a combnyi vastag akácok dőlésének robaját. Ha találkozok a delikvensekkel próbálok erélyesen fellépni, beszólni nekik, de mit tehetek négy fejszés ember ellen? Ugye emlékszünk pár éve a két természetvédelmi esetére, akikre fejszével támadtak a 'rőzsegyűjtők'?! Jogosan önvédelemből használták fegyverüket... majdnem elítélték őket.
Mivel nem voltam egyedül és nem akartam mást is bajba keverni, így jobb híján pár tíz métert elhaladva mellettük visszafordulva dokumentáltam az eseményeket. Gyávaság? Nem hiszem... próbálok nem konfrontálódni... szeretnék még nyugodtan az erdőben sétálni, nem rettegni attól, hogy mikor vág fejbe valaki. Jaaaa... hogy a rendőrség majd segít? Ne nevettessük már ki egymást... ők más céllal szoktak parkolni az erdő mélyén autójukkal... Maradjunk annyiban, hogy nem partnerek az ügyben.
Két megjegyzés még a dologgal kapcsolatban. Egyfelől persze megértem én azokat is, akik a tűzifa beszerzésének ezt a módját választják. Szociálisan nagyon érzékeny ember vagyok ám. De kérdem én: miért nem a kidőlt 20 méteres törzseket aprítják? Miért az élő fát, és miért nem veszik a fáradtságot, hogy lehajoljanak és ne derékmagasságban vágják azt? Hogy az fárasztó? Valóban az. Mint minden tisztességes munka... ja tényleg... ma vasárnap van... az Úr napját szenteld meg! Persze a mai világban kérdés az, hogy mi a szent. A másik érzékeny pont a személyiségi jogok köre... Szabad-e nekem ezeket a képeket itt publikálnom? Lesz@rom... már elnézést. Láttak engem, látták a fényképezőgépet, sőt azt is, amikor fotóztam... vállalom a dolgot.

8 megjegyzés:

beeproject írta...

Ajjjajjjj,nem irigyellek,szerintem is jó hogy nem vontad őket kérdőre,még a felszerelésed bánta volna a dolgot.
Tettél feljelentést?

Unknown írta...

Köszönöm az együttérzést... Pár alkalommal beszóltam a rendőrségnek, de nem vették komolyan a dolgot. Lehet jobb is... Tudod, nehéz ügy ez... kistelepülésen élek, ahol az emberek ismerik egymást, ha kiderül ki dobta fel őket... ugyan ott vagyok, mint ha a helyszínen veretem meg magam. De azért jelzem a dolgot a 'rend őrei'-nek.

ALion fotó írta...

Féltsd a cuccodat. Te nem tudsz másikat lopni, mint ők a fát. A fejsze meg nem vattából van... A rendőrséget meg nem érdekli más, csak saját maguk. Főleg, ahogy elnézem itt az arcokat, van köztük olyan is, akikhez nem nyúlhatnak.

Névtelen írta...

Szia!

Úgy látom, nem csak nálunk Somogyban lopják a fát, hanem országszerte, és a rendőrség nem tesz semmit, legalábbis semmi érdemit. A mi falunk körüli erdőkből naponta lopják a fát, és nemcsak saját használatra, hanem eladják, kamionokkal szállítják el. Bizonyos "rétegek" ebből élnek. Tegnap volt kint az RTL Klub egy erdőtulajdonosnál, aki így akart nyilvánosságot szerezni az ügynek.A híradóban lehetett látni a riportot. Tehetetlenek a gazdák, a polgármester és a rendőrség. Bár a rendőrök most nap mint nap itt vannak, de inkább az ártatlan kerékpárosokat bírságolják, ahelyett, hogy a milliós károkat okozó fatolvajokat kapnák el. Szerintem ezeknek ki van adva fentről, hogy nem szabad hozzányúlni a tolvajokhoz. Emelett meg rendszeresen kifosztják az öregeket, egyedülállókat, meg aki éppen nincs otthon. Az ember zsebében kinyílik a bicska ettől a tehetetlenségtől, közben meg az etnikum dözsöl a mások által megtermelt javakban. A rendőrség mellé erős csendőrség kellene megfelelő jogokkal és szigorú büntetésekkel példát statuálni.

Judit írta...

A poszt teljesen érthető és vigyáznod is kell magadra! Sajnos elkeserítő a helyzet :(
Viszont az elvakult agymosott véleményre lenne személyes megjegyzésem: a magyarországi erdőkből "eltűnt" famennyiséget valószínűleg nem a "rétegek" tüzelik öncéllal (aki ezt elhiszi, az már nagyon elvakult). Inkább azon kellene elgondolkodni, ki bérli fel a "rétegeket" erre a piszkos munkára, ki adja el és ki vásárolja fel a fát. Ipari mennyiségben rongálnak sok helyen sajnos, ami nem a kiskazánba fűtésre megy el. Szóval csak annyit mondanék, mielőtt itt mindenféle eszméket (és istenments politikát) vinne valaki a dolgokba, azzal kellene szembesülni, hogy sajnos az erdész igenis tudja, mi folyik, a turista igenis tudja, mi folyik, mindenki tudja, csak nem tesznek semmit... van aki a plusz pénzért, van aki (jogosan) önvédelméért nem száll szembe a baltásokkal. Egyébként felesleges is lenne. Attól nem hagynák abba, ha lecsukják őket is van másik. Annyira szomorú :( A legbosszantóbb valóban az, hogy természeti károkból is sokat ki lehetne "termelni", ha már annyira "lopni akar valaki", de mégis derékba törik a fát, ami a legnagyobb pusztítás. Dühítő, hogy lustaságból ilyet... :(

A madarak pedig nem unalmasak! :)

Névtelen írta...

Aki itt elvakult, agymosott véleményről beszél, az nincs tisztában a helyzettel. Én nem is azt írtam, hogy öncéllal tüzelik, hanem eladják és milliókat nyernek a tulajdonos kárán. Persze a tüzelőjük is megvan ebből jócskán. A fenyővel ugyanez a helyzet. Viszik Budaörsre a koszorúsoknak. Jól jár a tolvaj, a szállító, a megrendelő, s tán még az erdész is, aki vagy pénzért vagy félelemből szemet huny.
Itt már olyan maffiaszerű összefonódások vannak, hogy egyesek azt el sem tudják képzelni. De rend magától nem lesz. Valakinek el kell kezdeni a rendcsinálást. Mert ezek a szemetek nemcsak a fát lopják, hanem mindent, ami vihető, verik a tanárokat, megölik a sportolót, és közben ők kapják a segélyeket, amit pár nap alatt elkocsmáznak. Ilyen is csak Magyarországon történhet meg. Ez így nem mehet tovább, a rendcsinálásnak el kell kezdődnie. És rövidesen el is fog kezdődni ...

Unknown írta...

Kérném a hidegvér megőrzését... Köszönöm!

Azért fura... ilyen bejegyzés kell, hogy az elmúlt napokban az átlagos 12 fős látogatottság hirtelen 50 fősre emelkedjen. Lehet a jövőben nem csak a számomra szép dolgokra kellene fókuszálnom?

ui.: Örülök, hogy elmondtátok véleményeteket.

Judit írta...

Szerintem nem érdemes a rossz dolgokról csámcsogni azért, hogy emelkedjen a nézettség! A madarak gyönyörűek, a szó is eláll, azért nem írnak rá sokat. A világ gondját meg épp elegen (talán túl sokan is) próbálják szemléltetni.