2010.12.11. - A látássérült róka

Fagyos hajnal köszöntött ránk, így jó forgalomra számítottam az etetőn. Igazság szerint nagy inspirációm nem volt fotózni, sokkal inkább vártam már a délutánt, hogy a terülj-terülj asztalkámat átalakítsam. Völgyi Sándorral az elmúlt napokban 'átbeszéltük' a korábbi bejegyzésekben említett problémámat, miszerint a kosztosok nem használják a beszállóágakat, hanem közvetlenül a magra röppennek. Arra jutottunk, hogy a dombon a 'magfelület' túl nagy, egyszerre sokan odaférnek, így bátran landolnak a kajára. De erről később...


-6 C fok várt a határban, de a jó hír az, hogy a kunyhóban ezúttal sem csökkent fagypont alá a hőmérséklet. A tiszta napkelte csodás meleg fényeket varázsolt a háttérbe, de sajnos izgalmas pillanat nem igazán volt. Cinkék, verebek rohamozták az eleséget, és a szokásos mókus látogatások sem maradtak el.


Kissé unatkoztam, az exponálógombot sem sűrűn nyomtam meg, de azért jó volt nézelődni. Egy ilyen bambulós időszakomban avarzörgést hallottam jobbról. Gondoltam ismét egy mókus támad... megpróbáltam kilesni a kunyhóból (nem egyszerű) és rögtön megremegett a kezem... róka ólálkodott alig 2-3 méterre tőlem. Nagyon lassan ráfordítottam az objektívet, fókuszáltam és megnyomtam a gombot... katt-katt... Tudtam, hogy nincs több esélyem, a hangra el fog ugrani. Így is lett. Utólag visszanézve a képet, nem egy nagy szám, de róka van rajta...  még ha kicsit girhes és a jobb szemére látássérült is, de róka.


Ennyi izgalom elég is volt, szinte nem is fotóztam utána. Délután visszatértem a leshez és nekikezdtem az átalakításnak. Egy órácska munka eredményeként ezentúl 1,2 x 0,2 méter területen lesz a mag, az asztal síkja alatt. A fotózások idejére ezt a területet a felére tudom csökkenteni, így kicsit nagyobb 'versenyhelyzet' alakulhat ki, a kosztosoknak várniuk kell egymásra a beszállóágakon. Miután elpakoltam a szerszámokat, kicsit elrejtőztem és meglestem a reakciókat. A projekt sikeresnek tűnik... Majd minden ágat használnak a csipogók.

Időközben megérkezett hozzánk is az idei első hóesés... holnap havas táj és új beszállóágak lesznek a fotókon. Remélem...

5 megjegyzés:

Krisztián Nagy írta...

Gyönyörű az a róka!

Parci írta...

csatlakozom, tényleg ütős az a róka!

csgzs írta...

És én is! :)
Hajrá!
Zs

Unknown írta...

Tesókáim! Igazán tündérbogarak vagytok, de ez a róka úgy randa ahogy van :-) De legalább közel jött :-) Legyetek jók!

Juci írta...

en is odavagyok a kepert, szerintem total jo!:)Boldog Karacsonyt!!!!!